Quantcast
Channel: gov – Local
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Optimismul lui Predoiu are motivele lui, dar România se mișcă încet spre Schengen complet

$
0
0

Viena nu se grăbește în luarea unei decizii cu privire la intrarea terestră a României

Ylva Johansson: România a semnat cadrul de cooperare pe frontiere şi migraţie cu C.E.

În această lună e aşteptată ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene

Ciolacu a afirmat că până la finalul acestui an România va adera complet la Spaţiul Schengen

Cătălin Predoiu: România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen

Cătălin Predoiu: Nu este deloc corect să avem doar o integrare parțială

Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, spune că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen. „Nu este deloc corect să avem doar o integrare parțială” spune oficialul. Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice spune că: aderarea deplină rămâne un obiectiv fără calendar precis, dar cu condiționalități subiective și inutile. „Ministrul de Interne nu a făcut altceva decât să repete ceea ce a mai declarat. Acestea sunt și argumentele României pentru a obține o aderare completă la spațiul Schengen. Însă atunci când s-a acceptat această integrare cu granițele maritime și aeriene s-au pus mai multe condiții României, ce ar trebui să facă în următoarea perioadă. Însă acestea sunt inutile, nu va veni niciun oficial austriac să verifice România cum se aplică pentru că pur și simplu nu se pot aplica aceste lucruri”.

Aderarea cu frontierele aeriene și maritime este un prim pas. Însă între timp, Gerhard Karner evită să se pronunţe cu privire

la intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu graniţele terestre. Cum decurg discuțiile și când vom intra integral în Spațiul Schengen? Îți explică situația și Cristian Unteanu, editorialist: „În cazul în care toate amenințările care sunt în Estul României se concretizează și se întăresc după cum vedeți, una a fost discuția de până acum legat de Schengen, generală, în care era vorba de criterii care trebuie îndeplinite de către România, îndeplinite demult de altfel de România, și de un blocaj mai degrabă politic din partea Austriei decât de ceva bazat pe o realitate în teren. Acum discuția este strict marcată de evoluțiile din Ucraina”.

Predoiu susține că România este în top 3 țări europene care respectă acordul de la Dublin, cu o rată de succes de 80%. Știm că acest acord se afla pe lista cerințelor Vienei ca frontierele terestre să fie ridicate. De ce mai are nevoie

Austria ca să ridice veto-ul? Îți spune Lucian Dîrdală, analist politic: „Eu cred că Ministrul de interne, domnul Predoiu are dreptate să fie mai optimist, și pe fondul recentului acord semnat cu Comisia Europeană, cu doamna comisar Ylva Johansson, care plasează România într-o procedură de cooperare care, dincolo de o anumită sau de mai multă asistență oferită României în demersurile de protejare a graniței, respectă și condițiile puse de Austria, de guvernul de la Viena, începând din 2022, când sigur și-a formulat opoziția”.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images